fbpx
  • ban06.jpg
  • ban07.jpg
  • ban08.jpg
  • ban09.jpg
  • ban10.jpg
  • ban11.jpg

Każda okazja jest dobra żeby świętować! Taką zasadę wyznają Hiszpanie. Jak wiadomo języka obcego uczy się również w kontekście kultury i obyczajów, stąd 12 października 2020 r. z okazji obchodzonego w świecie Día de la Hispanidad uczniowie uczący się w naszym Liceum języka hiszpańskiego zorganizowali dla siebie małą fiestę. Dokładniej rzecz ujmując stanęli w szranki kulinarne i rywalizowali pomiędzy sobą o najsmakowitsze przygotowane przez siebie tapas.

Hiszpańskie TAPAS to niewielkie przekąski podawane zazwyczaj do napojów w barach. Mogą być podawane na ciepło lub na zimno i przyjmować różne formy – od prostych przekąsek po bardziej skomplikowane dania. Przyrządza się je z rozmaitych składników: warzyw, mięs, owoców morza, jajek itp. W Hiszpanii w wielu regionach odbywają się coroczne konkursy tapas, co było naszą inspiracją.

W poniedziałkowy poranek utalentowani kucharze z klas drugich LOTE, na szkolnej auli zaprezentowali: tortilla española, patatas bravas, gambas , kilka rodzajów salsa, wariacje na temat paella a także chorizo i queso manchego z dodatkiem oliwek.

Było radośnie i smakowicie. Jury miało trudne zadanie, gdyż wszystko wyglądało i smakowało bardzo pysznie. Uczniowie nie tylko przygotowali swoje potrawy, ale barwnie o nich opowiadali, a także zadbali o ich odpowiednie zaprezentowanie. Należy dodać, że jedną z jurorek była uczennica klasy ósmej Ana da Costa, która do niedawna mieszkała w Madrycie i hiszpańskie tapas zna od podszewki.

Zwyciężczynie konkursu to: Kamila Gilman oraz Nina Makula z klasy 2c – serdecznie gratulujemy!

 

Dagmara Mielke